Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων covid Νοεμβρίου

Πως θα λάβουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων τα χαμένα χρήματα

Υποχρεωτικά μειωμένα ενοίκια για τον μήνα Νοέμβριο κατά 40 % δικαιούταν

  • Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν κατόπιν κρατικής εντολής
  • Οι επιχειρήσεις που πλήττονται από κορωνοιό βάση της λίστας καδ Απριλίου
  • Εργαζόμενοι που τέθηκε σε αναστολή σύμβαση εργασίας τους
  • Φοιτητική στέγη εφόσον ο γονέας είναι εργαζόμενος που η σύμβασή του τέθηκε σε αναστολή

Εντός του Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχουν καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων τα ποσά των επιστροφών της μισής απώλειάς τους από την περικοπή του 40% των μισθωμάτων για τον μήνα Νοέμβριο. Αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης μετά την αλλαγή του μέτρου, δηλαδή της πληρωμής μέρους της απώλειας που υφίστανται οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντί του συμψηφισμού που ισχύει μέχρι και τον μήνα Οκτώβριο.

Το υπουργείο Οικονομικών  έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες διαδικασίες και  άνοιξε την  πλατφόρμα ώστε οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές να κάνουν τις αιτήσεις τους και στη συνέχεια να γίνει ο σχετικός έλεγχος για να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες με τα ποσά που τους αναλογούν.

Η δήλωση θα υποβάλλεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα Taxisnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/ akinita/misthotiria – akiniton.

Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας η δήλωση υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλει τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να συμπληρώνει, κατά περίπτωση, τα εξής:

α) Χρήση μισθίου (κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους ή κύρια κατοικία στην οποία μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του, ή κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του, ή επαγγελματική στέγη, ή κύρια κατοικία ναυτικού)

β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση

γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση

δ) Τον μήνα που αφορά η μείωση

Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, θα πρέπει να υποβληθεί πριν από τη Δήλωση Covid  χωρίς την επιβολή κυρώσεων. Στη συνέχεια οι ενοικιαστές θα πρέπει να αποδεχθούν τη δήλωση των ιδιοκτητών.

Δαλκίτση Μαρία, (MSc)

Οικονομολόγος ΑΠΘ

Λογίστρια Ά Τάξης