ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟ 2023

Αποδείξεις που μειώνουν το εισόδημα και  αποδείξεις που μετράνε διπλά

ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ !!

Θεωρώ χρήσιμο να γίνει μία υπενθύμιση για να πάρουν τα ευεργετήματά τους οι πολίτες στο 2023. Μια πολύ ευνοϊκή διάταξη που  εκδόθηκε με  απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ με την οποία ενεργοποιείται η έκπτωση στους φορολογούμενους για ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή  στους φορολογούμενους πολίτες .

Σύμφωνα με τη νομοθεσία  από αρχές του 2022 οι φορολογούμενοι που θα λαμβάνουν αποδείξεις από κλάδους συγκεκριμένους  θα έχουν έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα που ανέρχεται στο 30% της πραγματοποιούμενης δαπάνης. Συγκεκριμένα το 30% των ποσών που θα έχει πληρώσει ο φορολογούμενος ετησίως με ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του και κατ’ επέκταση θα μειώνεται ο τελικός φόρος .

Σύμφωνα με την απόφαση:

Στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογουμένους περιλαμβάνονται: υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί,  γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΕΞΤΡΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΩΣ 2.200 ΕΥΡΩ :

 1. Ανάπτυξη φωτογραφιών
 2. Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή
 3. Εργασίας σκυροδέματος
 4. Εργασίας τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ
 5. Εργασίες ηλεκτρολόγου
 6. Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων
 7. Εργασίες ξυλουργού
 8. Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης
 9. Κομμωτήρια, κουρεία  και καταστήματα ομορφιάς
 10. Κτηνιατρικές υπηρεσίες
 11. Νομικές υπηρεσίες
 12. Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)
 13. Σχολές χορού
 14. Υπηρεσίες διάφορες ελεύθερου χρόνου
 15. Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες
 16. Υπηρεσίες κηδειών
 17. Υπηρεσίες μασάζ
 18. Υπηρεσίες ταξί
 19. Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών
 20. Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας

Τα ετήσια έξοδα που πραγματοποιεί κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα “μετρούν” εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Στην διάταξη τονίζεται ότι  για τα φορολογικά έτη 2022 και έως το 2025, ορισμένες υποκατηγορίες δαπανών στον τομέα της υγείας για τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ

τα ετήσια έξοδα που πραγματοποιεί κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις θα “μετρούν” εις διπλούν για την κάλυψη του 30%

·         Ιατρικές υπηρεσίες·         Ιατροί·         Οδοντίατροι·         Ορθοδοντικοί·         Οστεοπαθητικοί·         Οφθαλμίατροι·         Ποδολόγοι·         Χειροποδιστές·         Χειροπράκτες

Στη διάθεσή σας για επαγγελματική και αξιόπιστη υποστήριξή σας, Με εκτίμηση,

Δαλκίτση Μαρία, (MSc)Οικονομολόγος ΑΠΘΛογίστρια Ά Τάξης