Αυξάνεται η φορολογία στα τυχερά παιχνίδια – αντιδράσεις παρόχων και παικτών

Η κυβέρνηση παρότι ευαγγελίζεται την μείωση των φόρων , πέρασε νομοσχέδιο που αυξάνει την φορολογία στα τυχερά παιχνίδια .

Συγκεκριμένα την αύξηση της φορολογίας για τους παίχτες τυχερών παιγνίων προβλέπει διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προκαλώντας την οργή των παρόχων  διαδικτυακών υπηρεσιών τυχερών παιγνίων ,  του ΟΠΑΠ αλλά και των παικτών  . Αν και εκ πρώτης όψεως  φαίνεται ότι μειώνονται οι συντελεστές φορολόγησης των κερδών ωστόσο,  αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της φορολογίας κάτι που οδηγεί σε αύξηση των φόρων που θα καταβάλλουν οι παίχτες.

Ειδικότερα  σήμερα ο φόρος επιβάλλεται στα κέρδη των παικτών ανά στήλη και παρακρατείται το 15% για κέρδη άνω των 100 ευρώ και μέχρι 500 ευρώ. Για κέρδη από 500 ευρώ και πάνω ο συντελεστής ανέρχεται στο 20%.

Με τη νέα διάταξη τα κέρδη θα φορολογούνται ανά δελτίο και μάλιστα αναμένεται να εισπραχθούν περί τα 5 εκατ. ευρώ περισσότερα από το προηγούμενο έτος, με την εξής κλίμακα:

Κέρδη ανά δελτίοΠοσοστό κλίμακας
0-100  0%
100-2002,5%
200-500 5%
500+7,5%

Σημειώνεται ότι οι πάροχοι και ο ΟΠΑΠ ζήτησαν επίμονα από τον Πρωθυπουργό τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος φορολόγησης επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές γίνονται λίγο πριν την χορήγηση των νέων αδειών.

Μετά τις αντιδράσεις κατατέθηκε  τροπολογία  στη Βουλή με την οποία αναβάλλεται για την 1η.7.2021, αντί της ισχύουσας  1ης.3.2021, ο χρόνος έναρξης ισχύος του νέου τρόπου φορολόγησης .

Τόσο οι πάροχοι ,όσο και ο ΟΠΑΠ ελπίζουν να μην εφαρμοστεί και μετά την 01/07/2021 ο νέος τρόπος φορολόγησης ,που σύμφωνα με τους παρόχους θα οδηγήσει ακόμη και σε μείωση των φορολογικών εσόδων. 

Δαλκίτση Μαρία, (MSc),Οικονομολόγος ,Λογίστρια